produkty spożywcze - lista zamienników


NiewskazaneWskazane
Biała mąka (oczyszczona, typ 450-720)Mieszanie mąki oczyszczonej z razową (typ 2000), mąką kukurydzianą, mąką z prosa, mąką ryżową, mąką orkiszową, mąką żytnią - do wyboru
Bułka tartaMąka razowa lub sezam
ChipsyPrażone pestki słonecznika z solą morską lub kamienną, prażone pestki dyni, prażone płatki migdałów (lekko osolone)
Chrupki smakoweChrupki (np. kukurydziane) naturalne
Cukier - biały, rafinowanyCukier trzcinowy, nieoczyszczony; miód
Desery jogurtowe – słodzone, z małą ilością owoców; z „chrupkami”, z czekoladąJogurt naturalny (ew. z dżemem)
Desery mleczne (słodzone, czekoladowe)Naturalny kisiel, budyń z kaszy jaglanej
Herbatki granulowane smakoweHerbatki: czysta woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niedosładzane, herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa), herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa), herbata imbirowa, cynamonowa, roiboos
Kostki rosołoweMasło, zielenina, zioła, czosnek, cebula
Krem czekoladowyDobrej jakości dżemy, zmiksowane daktyle, pasty
MajonezJogurt naturalny z ziołami (natka, koperek), ewentualnie czosnek
MargarynaMasło extra, śmietankowe
Mieszanki przypraw (na bazie soli; często z dodatkiem glutaminianu sodu)Pojedyncze zioła i przyprawy
Mięso - tłuste, przemysłowe, najczęściej wieprzowina/kurczakChude mięso (najlepiej ekologiczne); częściej indyk, królik, wołowina; ryby morskie; rośliny strączkowe (fasola, groch, bób, cieciorka)
Mleko UHT (krowie)Mleko spożywcze pasteryzowane (krowie, kozie) lub "mleczko" roślinne (owsiane, ryżowe, migdałowe)
Napoje gazowaneCzysta woda, herbatki, kompoty, soki owocowe i warzywne niedosładzane
Płatki zbożowe chrupiące (np. kółeczka, poduszki, miodowe)Naturalne płatki zbożowe (owsiane, orkiszowe, pszenne, jęczmienne, żytnie – nie błyskawiczne)
Przyprawy typu „vegeta”Zioła, zielenina, gomasio, "domowa" vegeta (zmielone suszone warzywa, zioła, sól)
Ryż - biały ryż, rafinowanyRyż pełnoziarnisty
Ser topiony, ser twardyPasty zbożowo-warzywne, ewentualnie ser biały
SłodyczeBakalie, owoce, zdrowe słodycze
Sos w proszkuPrzecier pomidorowy z ziołami, własnej roboty.
Sól warzonaSól morska nierafinowana, niejodowana; sól kamienna niejodowana
Wędliny, konserwy, pasztetyPieczone mięso (w ziołach), domowe pasztety, pasty (warzywne, rybne, jajeczne itd.)
Woda mineralna smakowaWoda źródlana, woda przegotowana
Woda z syropem owocowym

Herbatki: czysta woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niedosładzane, herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa), herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa), herbata imbirowa, cynamonowa, roiboos
Ziemniaki (produkt nadmiernie stosowany)Kasza jaglana, kasza gryczana
Zupa w proszkuZupa z warzyw, z dodatkiem ziół i przypraw
źródło: http://www.sztukaodzywiania.pl/aktualnosci/53-lista-zdrowych-zamiennikow

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...