Kruche ciasteczka


2 szklanki mąki 
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
275 g masła wyjętego wcześniej z lodówki
3 żółtka

Masło posiekać z mąką. Dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, żółtka i zagnieść ciasto. 
Włożyć do lodówki (minimum 30 minut ), następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka.
Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem, makiem, wiórkami kokosowymi, czekoladowymi, kolorową posypką, itd, w zależności od upodobań. Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut - aż się zrumienią. 




Sombrero z wikliny papierowej

Z gazet można zrobić wszystko.
Ostatnio okazało się, że w pracowni terapeutycznej jest zapotrzebowanie na meksykańskie kapelusze.


Koszyk z pokrywką z wikliny papierowej - tutorial

koszyczek z tekturowym dnem 


Wycinamy dwa okręgi z kartonu.
Do jednego doklejamy papierowe rurki w ilości dowolnej, najlepiej w równych odstępach.


Wklejamy również dwie dodatkowe rurki, tzw. robocze, które będą w ruchu.


Naklejamy drugi okrąg tak, że klejone rurki pozostaję pomiędzy kartonikami.
To jest nasze dno.


Przyklejone rurki - zwane dalej osnową - zaginamy do góry i zaczynamy "tkać".



Możemy ozdobić nasz koszyczek/pojemnik, ozdobić dodatkowymi elementami.
U mnie są to zwinięte z gazetowej wikliny kółeczka, które przykleiłam co drugi segment.
Potem puste miejsca uzupełnię pozostałą osnową.


Po wklejeniu kółek, bierzemy dwie nowe rurki i pleciemy dalej.



Na odpowiedniej dla nas wysokości, zakańczamy naszą pracę.
W tym przypadku zaginamy osnowę do wewnątrz i krzyżując ją, tworzymy dodatkowy wzór.



Chowamy końcówki, wplatając je w rurki którymi plotłam koszyk.


GOTOWY!


Teraz pokrywka, która nie jest obowiązkowa.
Cztery rurki składamy na pół i zaciskamy.


Dokładamy dwie robocze i pleciemy na okrągło.


Jeżeli odstępy pomiędzy osnową robi się zbyt duże, możemy dołożyć rurek.



Średnica pokrywki musi być większa od średnicy koszyka.


Rurki osnowy wywijamy na zewnątrz i przeciągamy na wewnętrzną stronę pokrywki. 


Dodajemy dwie nowe rurki robocze i wyplatamy wewnętrzną stronę pokrywki.


Pozostawiamy rurki o długości potrzebnej do zakończenia.


GOTOWE!


Sekret







Obiecuje sobie 

Być tak silną, by nic nie stanęło na drodze mojemu spokojowi.
Mówić o szczęściu, zdrowiu i pomyślności do każdej spotykanej osoby.
Dać wszystkim znajomym i przyjaciołom do zrozumienia,
że jest w nich coś bardzo wartościowego.
Patrzeć na wszystko pozytywnie i być optymistycznym.
Myśleć tylko o najlepszym,
pracować tylko po najlepsze i oczekiwać najlepszego.
Cieszyć się sukcesem innych jakby był to mój własny.
Zapomnieć o pomyłkach przeszłości
i skupić się na osiągnięciach przyszłości.
Zawsze mieć przyjazny wyraz twarzy
i uśmiechać się do każdego stworzenia które spotykam.
Dawać sobie tyle czasu na doskonalenie siebie samego,
aby nie znajdować go na krytykowanie innych.
Być większym od zmartwień, szlachetniejszym od złości,
silniejszym od strachu
i zbyt szczęśliwym by pozwolić zaistnieć problemom.
Myśleć dobrze o sobie i pokazywać to całemu światu,
nie przechwalając się, ale z wyczuciem taktu.
Żyć w przekonaniu, że cały świat jest po mojej stronie,
tak długo jak prawda którą jestem i która jest we mnie.

CHRISTIAN D. LARSON

Czekoladowe ciasteczka z orzechami

Labai greitai ir skanu - Bardzo szybkie i smaczne

Przepis od Jagody podany "na łyżki".
Przeliczyłam na gramy i też wyszły pyszne. 


1 jajko         |         1 jajko
6 dużych łyżek cukru          |        120 g cukru ............  
100 g masła         |         100 g masła
1 duża łyżka kakao         |         1 duża łyżka kakao
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia         |         1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
18 dużych łyżek mąki          |         250 g mąki ..............
............ orzechy włoskie         |         orzechy laskowe, migdały

Wymieszać wszystkie sypkie składniki, dodać jajko i rozpuszczone masło, wyrobić ciasto. Robić nieduże kulki z ciasta, nakładać orzeszek, przycisnąć i już masz takie ciasteczko.
Wypiekaj w 180 oC, przez około 20 minut. Smacznego;)

Słodkie pieczarki

Możesz zaskoczyć swoich gości. Postaw na stół ciasteczka, które wyglądają jak pieczarki. W smaku niezbyt rewelacyjne, lekko zapychające, "bardzo piaskowe", rozsypują się w ustach.

Miny gości - bezcenne!

składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki mąki pszennej
150 g. margaryny
3/4 łyżeczki sody
4 czubate łyżki cukru-pudru
kakao
pusta butelka np. po wodzie mineralnej




Zmiksować margarynę z cukrem pudrem , dodać jajko i dalej ucierać, następnie dodać do masy wymieszaną mąkę z sodą 
Wszystko razem zmiksować.
Ciasto dzielić na małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 





Do miseczki nasypać kakao ,
końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wcisnąć w kuleczkę ciasta.

  




Piec w temperaturze 180 oC przez ok. 15 min

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...