10 dkg świeżych drożdży
2 łyżki cukru
500 ml wody
1 kg mąki pszennej (w połowie można też zastąpić np. pszenną pełnoziarnistą, orkiszową)
1 łyżka soli
8 łyżek oleju
500 ml wody
1 kg mąki pszennej (w połowie można też zastąpić np. pszenną pełnoziarnistą, orkiszową)
1 łyżka soli
8 łyżek oleju
Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Dołożyć pozostałe składniki i wyrobić. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Można też wstawić na noc do lodówki i upiec na następny dzień. Wyrośnięte ciasto przez chwilę zagniatamy i formujemy bułeczki, układamy na blaszce i nacinamy nożem (musi być bardzo ostry, inaczej ciasto będzie się "ciągnąć"). Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ulubionym ziarnem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w 220'C przez 10-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, kładziemy na kratce do przestudzenia.
![]() |
drożdże zasypać cukrem |
![]() |
dodać resztę składników i wyrobić |
![]() |
pozostawić do wyrośnięcia |
![]() |
formujemy bułeczki |
![]() |
pozostawić do wyrośnięcia |
![]() |
upiec |
![]() |
ostudzić |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz