100 g masła
250 g cukru
100 g miodu
1 łyżka stołowa
przyprawy piernikowej
1 łyżka stołowa
mielonego, czarnego pieprzu
(będą bardzo pieprzne)
400 g mąki pszennej
1 łyżka stołowa
sody oczyszczonej
Lukier:
80 g cukru pudru
2-3 łyżki stołowe
soku z cytryny
W
rondlu rozpuść masło, a następnie dodaj cukier, miód, przyprawy oraz 100 ml
wody. Całość doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Po kilku
minutach gotowania zdejmij rondel z ognia i odstaw w chłodne miejsce, aby
zawartość przestygła.
Mąkę
pszenną wymieszaj z sodą oczyszczoną, po czym zagnieć ciasto z wystudzonym
masłem. Tak przygotowane ciasto zawiń w worek foliowy i włóż do lodówki,
najlepiej na całą noc. Po tym czasie podziel ciasto na 2-3 części. Na posypanej
mąka stolnicy rozwałkuj jedną porcje ciasta na placek grubości 3 mm, a
następnie przy pomocy foremek powycinaj ciastka o dowolnych kształtach (np.
serduszka, choinki, gwiazdki).
Wycięte
ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w piekarniku
rozgrzanym do temperatury 200°C przez 8–10 minut. Po tym czasie wyjmij ciastka
z pieca i wystudź. Następnie przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z sokiem
z cytryny, po czym całość wlej do woreczka, odetnij mały rożek i polukruj
ciastka wedle upodobania. Gotowe ciastka odstaw w chłodne miejsce, aby lukier
zastygł.
(przpis: Lidl)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz