pierniki


100 g masła
250 g cukru
100 g miodu
1 łyżka stołowa przyprawy piernikowej
1 łyżka stołowa mielonego, czarnego pieprzu
(będą bardzo pieprzne)
400 g mąki pszennej
1 łyżka stołowa sody oczyszczonej
Lukier:
80 g cukru pudru
2-3 łyżki stołowe soku z cytryny

W rondlu rozpuść masło, a następnie dodaj cukier, miód, przyprawy oraz 100 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach gotowania zdejmij rondel z ognia i odstaw w chłodne miejsce, aby zawartość przestygła.
Mąkę pszenną wymieszaj z sodą oczyszczoną, po czym zagnieć ciasto z wystudzonym masłem. Tak przygotowane ciasto zawiń w worek foliowy i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie podziel ciasto na 2-3 części. Na posypanej mąka stolnicy rozwałkuj jedną porcje ciasta na placek grubości 3 mm, a następnie przy pomocy foremek powycinaj ciastka o dowolnych kształtach (np. serduszka, choinki, gwiazdki).

Wycięte ciastka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 8–10 minut. Po tym czasie wyjmij ciastka z pieca i wystudź. Następnie przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny, po czym całość wlej do woreczka, odetnij mały rożek i polukruj ciastka wedle upodobania. Gotowe ciastka odstaw w chłodne miejsce, aby lukier zastygł.
(przpis: Lidl)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...