bułeczki na śniadanie



10 dkg świeżych drożdży
2 łyżki cukru 
500 ml wody 
1 kg mąki pszennej (w połowie można też zastąpić np. pszenną pełnoziarnistą, orkiszową)   
1 łyżka soli 
8 łyżek oleju 

Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Dołożyć pozostałe składniki i wyrobić. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Można też wstawić na noc do lodówki i upiec na następny dzień. Wyrośnięte ciasto przez chwilę zagniatamy i formujemy bułeczki, układamy na blaszce i nacinamy nożem (musi być bardzo ostry, inaczej ciasto będzie się "ciągnąć"). Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ulubionym ziarnem. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w 220'C przez 10-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, kładziemy na kratce do przestudzenia. 


drożdże zasypać cukrem
dodać resztę składników i wyrobić

pozostawić do wyrośnięcia

formujemy bułeczki

pozostawić do wyrośnięcia

upiec

ostudzić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...