uprawa kiełków

Coraz częściej poszukujemy żywności ekologicznej i zdrowej. Dobrym pomysłem jest założenie domowej uprawy kiełków. Kiełki to wartościowe uzupełnienie zdrowej diety, są lekkostrawne i dobrze przyswajane przez ludzki organizm, mają dużą wartość odżywczą, są również bogatym źródłem magnezu i potasu. Można je jeść na kanapkach, dodawać do sałatek, surówek, zup, sosów ... 

Zakup nasion do kiełkowania jest mniej kosztowny niż zakup gotowych kiełków, a do uprawy wystarczy słoik.


- wsyp 2 łyżki nasion do słoika
- zalej je chłodną wodą
- zakryj słoik kawałkiem gazy i zabezpiecz gumką
- pozostaw nasiona w wodzie przez noc, następnie odlej wodę






Przez następne kilka dni, płucz nasiona rano i wieczorem wodą w temperaturze pokojowej. Nasiona muszą być wilgotne, ale woda nie może w słoiku zalegać. Przechowuj słoik w miejscu z dala od bezpośredniego światła słonecznego.


Po kilku dniach - w zależności od rodzaju nasion - mamy zdrowe, pełnowartościowe i naturalne źródło potrzebnych do życia składników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...